Πληροφορίες

Το συγκρότημα των εκλεκτικιστικών διώροφων και ισογείων κτιρίων του Τελωνείου Καλαμάτας. Το συγκρότημα έχει κάτοψη σε σχήμα Π. Διώροφες είναι οι ακραίες πτέρυγες, ενώ το ενδιάμεσο τμήμα της κάτοψης είναι ισόγειο με αετωματική στέψη στο κέντρο. Τα κτίρια στο ισόγειο παρουσιάζουν εκλεκτικιστικά στοιχεία, όπως τα ελαφρά καμπύλα υπέρθυρα και οι γωνίες RUSTIQUE, ενώ στον όροφο υπάρχουν νεοκλασσικά στοιχεία, όπως οι παραστάδες με το επιστύλιο και το γείσο που πλαισιώνουν τα ανοίγματα, οι εξώστες με τα γλυπτά μαρμάρινα φουρούσια και τα περίτεχνα κιγκλιδώματα.

Κοινωνικές Ιστορίες - 2

Ομάδα Διαχείρισης

ΤΑ "ΠΡΙΜΑΡΟΛΙΑ" στην Πλατεία Τελωνείου (Δεξαμενής) της Καλαμάτας Ανατολικότερα του ναού της Ανάληψης και της οµώνυµης Πλατείας δημιουργήθηκε η γνωστή σήμερα πλατεία Τελωνείου. Η διαμόρφωση της συναρτήθηκε, ως ένα Βαθμό, µε την τιθάσευση των εκβολών του Νέδοντα, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα νερά του ποταμού έφθαναν 2-3 τετράγωνα δυτικά της σημερινής οδού Φαρών, όπως αποτυπώνεται στο Σχέδιο της Παραλίας του 1868. Άμεση σχέση βέβαια είχε µε την κατασκευή της «δεξαμενής» του λιμανιού. Στο «αρκτικό της κρηπίδωμα» σχηματίσθηκε η συγκεκριμένη πλατεία, η οποία αρχικά ονομαζόταν πλατεία «Δεξαμενής». Όμως, μετά την κατάσκευη του κτιριακού συγκροτήματος τελωνείου και λιμεναρχείου, το 1911, ονομάσθηκε πλατεία Τελωνείου. Ο χαρακτήρας της ήταν κυρίως εμπορικός, με ένα πλήθος κόσμου από φορτοεκφορτωτές, εργάτες, εμπόρους κ.ά. να κινείται καθηµερινά εδώ, στη δυτική προκυμαία του λιμανιού. «Σαν έφτανε πια το καλοκαίρι και ούρµαζαν τα σύκα και οι σταφίδες και γινόντουσαν οι πρώτες εξαγωγές τα πριµαρόλια για το Τριέστι, τη Μαρσίλλια και τάλλα πόρτα τπς Ευρώπης, μεγάλος σαματάς γινότανε και όλπ π Ντουάνα έπαιρνε µια πανηγυρική όψη. Μπαµ! µπουµ! Οι καραμπίνες και οι διμούτσουνες πιστόλες των μαουνιέρηδων, που γιόρταζαν το μεγάλο γεγονός. Λογής λογής ξένα φορτηγά -εγγλέζικα, γερμανικά και ολλανδέζικα - φουντάριζαν µες στο λιµάνι και πλεύριζαν πολλές φορές στο μουράγιο, για να πάρουν το πολύτιμο φορτίο» (Διονύσιος Βογόnουλος, «Ξεδίnλωµα Αναµνησεων, Ντουάνα, Μεσσnνιακά γράµµατα,1956). Πηγή: ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΕ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ 1830 – 1940

17.04.2018 13:26

Ομάδα Διαχείρισης

Με επίκεντρο το Τελωνείο που βρισκόταν στην περιοχή της Ανάληψης, αναπτύχθηκε σταδιακά γύρω από αυτή ουσιαστικά η πρώτη βιομηχανική περιοχή της Καλαμάτας, λείψανα της οποίας διασώζονται μέχρι σήμερα, Οπως σημειώνεται στο λεύκωμα: «Ο πρώτος οικισμός που αναπτύχθηκε στην Παραλία ήταν στην περιοχή της Ανάληψης. Εδώ υπήρχε ανέκαθεν το τελωνείο, εξ ου και η ονομασία παλαιά Ντουάνα, από την ενετική λέξη dogana. Την περίοδο της τουρκοκρατίας το τελωνείο βρισκόταν νοτιοδυτικά του σημερινού ναού της Ανάληψης, ενώ μετά την απελευθέρωση παρέμεινε βέβαια στην ίδια περιοχή αλλά σε άλλη θέση (νοτιοανατολικά του ναού). Γύρω από αυτό λειτουργούσαν μαγαζιά, αποθήκες, η αλαταποθήκη κ.ά. Τόση μάλιστα ήταν η κίνηση ώστε δεν άργησε να δημιουργηθεί η ανάγκη κατασκευής εκκλησίας στην περιοχή, γύρω από την οποία διαμορφώθηκε σταδιακά η πλατεία. Ανατολικότερα του ναού της Ανάληψης και της ομώνυμης πλατείας δημιουργήθηκε η γνωστή σήμερα πλατεία Τελωνείου. Η διαμόρφωσή της συναρτήθηκε, ως ένα βαθμό, με την τιθάσευση των εκβολών του Νέδοντα, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα νερά του ποταμού έφθαναν 2-3 τετράγωνα δυτικά της σημερινής οδού Φαρών, όπως αποτυπώνεται στο σχέδιο της Παραλίας του 1868. Αμεση σχέση βέβαια είχε με την κατασκευή της «δεξαμενής» του λιμανιού. Στο «αρκτικό της κρηπίδωμα» σχηματίστηκε η συγκεκριμένη πλατεία, η οποία αρχικά ονομαζόταν πλατεία «Δεξαμενής». Ομως, μετά την κατασκευή του κτηριακού συγκροτήματος τελωνείου και λιμεναρχείου, το 1911, ονομάστηκε πλατεία Τελωνείου. Ο χαρακτήρας της ήταν κυρίως εμπορικός, με ένα πλήθος κόσμου από φορτοεκφορτωτές, εργάτες, εμπόρους, κ.ά. να κινείται καθημερινά εδώ, στη δυτική προκυμαία του λιμανιού».

17.04.2018 13:22

Τοποθεσία :

  • Δνση : Λιμάνι Καλαμάτας

Στοιχεία :

  • Διατηρητέο
  • Κατάσταση Εν χρήση
  • Επισκέψιμο Όχι