Ανακάλυψε την πόλη σου

διαδρομη

Βόλτα στην Παραλία με το 10 Δημοτικό Σχολείο, ένα κυνήγι χαμένου θησαυρού και μια διαδρομή ανακάλυψης των κρυμμένων θησαυρών της πόλης μας..

Βήμα 1
01 .

Κτήριο Φουρναράκη

Η οικία Καλογεροπούλου (σηµερινής ιδιοκτησίας Φουρναράκη) στην οδό Ναυαρίνου, δεκαετία 1950 Στην οικία αυτή διέµενε μέχρι το 1960 η οικογένεια Χρ. Αλειφέρη, ενός σημαντικού φωτογράφου για την πόλη της Καλαμάτας, το λεύκωμα του οποιου διασώζει πολλές φωτογραφίες από την ζωή της πόλης και εκδόθηκε από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Βήμα 2
02 .

Δημοτικό Εικαστικό Σχολείο Καλαμάτας - Παλαιό Γυμνάσιο

Το Δημοτικό Εικαστικό Σχολείο της Καλαμάτας στεγάζεται σε ένα διώροφο κεραμοσκεπές νεοκλασικό κτήριο χτισμένο στα 1890 - 1910, στη διασταύρωση των οδών Ναυαρίνου και Ρήγα Φεραίου. Το κτήριο είναι από τα πολλά νεοκλασικά κατά μήκος της Ναυρίνου που στέκουν εκεί για να θυμίζουν την αλλοτινή αίγλη του παραλιακού δρόμου, τότε που το λιμάνι της Καλαμάτας έσφυζε από ζωή και η παραλιακή ζώνη ήταν όχι μόνον κέντρο εμπορικό, βιομηχανικό και οικονομικό, αλλά και κέντρο της κοσμικής ζωής (πολυτελή ξενοδοχεία, αριστοκρατικά εστιατόρια).

Βήμα 3
03 .

Οίκος Εφεσίου κτήριο ιδ. Γαϊτανάρου

Η "Οικία Εφεσίου" χαρακτηρίζεται ως έργο τέχνης. Ανεγέρθη το 1899. Αποτελεί αξιόλογο εκλεκτικιστικό οικοδόμημα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τοξοστοιχίες των δυο εξωστών, τα διακοσμητικά τόξα των ανοιγμάτων των όψεων που καταλήγουν σε ασυνήθιστα κοσμήματα, οι art nouveau σιδεριές των μπαλκονιών και της πόρτας εισόδου, καθώς και τα ξυλόγλυπτα κοσμήματά της.

Βήμα 4
04 .

Κτήριο πρώην Κοταρρόπουλου

Τριώροφο κεραμοσκεπές κτίριο με νεοκλασσικά στοιχεία. Το ισόγειο διαμορφώνεται με σοβά σε απομίμηση ισόδομης λιθοδομής. Τα παράθυρα του πρώτου ορόφου έχουν ελαφρά καμπυλωμένο υπέρθυρο. Ανάμεσα στις τριώροφες πτέρυγες ανοίγεται μεγάλη βεράντα με στηθαίο και κολονάκια (μπαλούστρες). Οι εξώστες στις πτέρυγες στηρίζονται σε μεταλλικά φουρούσια.

Βήμα 5
05 .

Κτήριο ιδ. Κυβέλου (Κινηματογραφικό Εργαστήρι)

Το διώροφο εκλεκτικιστικό κτίριο, επί των οδών Φαρών και Κρήτης πιθανολογείται ότι κτίστηκε το 1874. Στο κτίριο συνδυάζονται νεοκλασσικιστικά και γοτθικά στοιχεία. Το κεντρικό τμήμα της πρόσοψης αυτής στον όροφο τονίζεται με σκεπαστή βεράντα και μεταλλικό περίτεχνο κιγκλίδωμα. Τα ανοίγματα πλαισιώνονται με ψευδοπαραστάδες που στηρίζουν οξυκόρυφα τόξα.