Πληροφορίες

Πυργόσπιτο, πρωη αρχοντικό της οικογένειας Κορφιωτάκη, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως σχολείο και υπήρξε το «κονάκι» του διοικητή της περιοχής επί Τουρκοκρατίας, Αγά Αρναούτογλου.

Κοινωνικές Ιστορίες - 2

Ομάδα Διαχείρισης

Μερική άποψη της νότιας πλευράς της Πλατείας της Υπαπαντής του Χριστού, όπου δεσπόζει το αρχοντικό της οικογένειας Κορφιωτάκη, στο οποίο, κατα τα τελευταία χρόνια της σκλαβιάς, κατοικούσε ο βοεβόδας της Καλαμάτας Σουλεϊμάν αγάς Αρναούτογλου. Επρόκειτο για τον Οθωμανό διοικητή της πόλεως, ο οποίος παραδόθηκε στους ελευθερωτές της στις 23 Μαρτίου 1821. Στα μετέπειτα χρόνια που ακολούθησαν, το Κορφιωτάκειον χρησιμοποιήθηκε ως Δημοτικό Σχολείο, Ανώτερον Εκκλησιαστικόν Φροντιστήριον της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, αφού συντηρήθηκε και επισκευάσθηκε καταλλήλως. Μετά την κατάργηση του εκκλησιαστικού Ιδρύματος, άρχισε να καταρρέει, οπότε τέθηκε το ζήτημα της περαιτέρω χρησιμοποιήσεως του: Μία μερίδα του κόσμου, η οποία γνώριζε τα πρόσωπα και τα πράγματα της εποχής εκείνης ήταν της άποψης ότι το κτίριο έπρεπε να αναστηλωθεί και να διατηρηθεί ως ένα δείγμα της προεπαναστατικής Καλαμάτας. Η άλλη μεριδα, δηλαδή η ''εν τέλει'' επέμενε στην κατεδάφισή του επειδή θύμιζε την κατοικία του Τούρκου βοεβόδα και, μάλιστα, είχαν φθάσει στο σημείο να το αποκαλούν ''Αρναουτόγλειον'' !!! Τελικώς, ενώ είχε χαρακτηρισθεί ως διατηρητέον και ιστορικόν κτίριον , κατεδαφίσθηκε. Στη θέση του άρχισε η ανέγερση ενός κτιρίου, το οποίον θα χρησιμοποιούνταν ως Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας. Ήδη παραμένει ημιτελές... Εκείνο, όμως, που προκαλεί, όχι καλή εντύπωση, είναι η καταχώρηση στα Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος, στις σελίδες που αναφέρονται στην ''Ι.Μ.Μεσσηνίας'' : ''Ε' . Εκκλησιαστική Τέχνη - Μουσείον : (Κορφιωτάκειον - Αρναουτόγλειον) υπό ανέγερσιν. (Βλπ. Έτος 2016 σ. 748) Σχετικά με το ζήτημα που αφορούσε το αρχοντικό της οικογένειας Κορφωτιάκη βλπ. το άρθρο μου ''Δύο σχέδια του αρχοντικού της οικογένειας Κορφιωτάκη από τον ζωγράφο Ε. Δράκο'' ΙΘΩΜΗ, Ιούνιος 2000, τεύχος 43-44, 89-90, όπου και επίκαιρη βιβλιογραφία, στην οποία παρουσιάζεται η απόφαση του ΥΠΠΟ (ΦΕΚ 471Β)της 6.8.1987 με την οποία το αρχοντικό χαρακτηρίζεται ως ''το σημαντικότερο κτίριο της εποχής της Τουρκοκρατίας της Καλαμάτας''. (Για την ιστορία Νίκος Ι. Ζερβής)

18.04.2018 00:42

Ομάδα Διαχείρισης

Σ’ αυτά τα παλαιά κτίσματα εικονίζονται το σπίτι του Κορφιωτάκη, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως σχολείο και, βέβαια, υπήρξε το «κονάκι» του διοικητή της περιοχής επί Τουρκοκρατίας, Αγά Αρναούτογλου. Αλλά ποιος ήταν ο Νικόλαος Κορφιωτάκης και τι ρόλο έπαιξε στον τόπο μας; Γεννήθηκε στο Μυστρά και πέθανε στην Καλαμάτα το 1839. Ήταν γιος του γενάρχη Καίσαρη, ο οποίος ερχόμενος στην Καλαμάτα έφερε μαζί του μεγάλο πλούτο και έχτισε το γνωστό (εικονιζόμενο) κονάκι, γνωστό ως «Πύργος του Κορφωτάκη» και το οποίο είχε παραχωρήσει στον Τούρκο «Βοεβόδα» της περιοχής μας μέχρι την απελευθέρωση της Καλαμάτας. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και βοήθησε με γενναίες χρηματικές δωρεές τον αγώνα. Πριν από την επανάσταση διετέλεσε πρόξενος της Γαλλίας. Μετά την απελευθέρωση διορίστηκε από τον Καποδίστρια δημογέροντας της Καλαμάτας (Αρχείο Β. Μανιάτη)

17.04.2018 01:20

Τοποθεσία :

  • Δνση :

Στοιχεία :

  • Κατάσταση Εν χρήση
  • Επισκέψιμο Όχι