Διαδρομή : Αναδρομή στα παλιά Δημαρχεία

Οι Δήμοι στην Ελλάδα είναι μορφή διακυβέρνησης που έχει μεγάλη προϊστορία, καθώς υπήρχε ήδη από τα κλασικά χρόνια. Μετά την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους, το 1832, συγκροτήθηκαν δήμοι σε σημαντικά αστικά κέντρα, οι οποίοι τροποποιήθηκαν από τότε με σειρά διαταγμάτων των εκάστοτε κυβερνήσεων. Με τη σύσταση δήμων δημιουργήθηκε και η ανάγκη για στέγαση Δημαρχείων, συνήθως με ενοίκιο σε κτήρια που στέγαζαν παλιά αρχοντικά. Το δημαρχείο της Καλαμάτας, όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα δημόσια και δημοτικά καταστήματα της πόλης, στεγαζόταν από συστάσεως του δήμου μέχρι και το 1968 σε μισθωμένα κτήρια. Δυστυχώς, δεν ιχνηλατούνται οι πρώτες μετεγκαταστάσεις του δημαρχιακού μεγάρου. Η μόνη πληροφορία που έχουμε είναι ότι το 1858, όταν ο Άγγλος ευπατρίδης σερ Thomas Wyse επισκέφτηκε την πόλη, το «Δημαρχείο δεν παρουσίαζε κάτι το ιδιαίτερο». Από την δεκαετία του 1880 όμως και μετά, διασώζεται η διαδρομή στα κτήρια , όπου στεγάστηκε στο πέρασμα των χρόνων το Δημαρχείο του Δήμου Καλαμάτας, κεντρικό σημείο αναφοράς στην συλλογική μνήμη της πόλης

Πίσω στην κορυφή

2 - Κτήριο ιδ. Μπάρκα & Πρωτονοτάριου

Δεκαετία του 1920 έως και το 1932: Το δημαρχείο βρισκόταν και πάλι στην Κάτω πλατεία, σε μισθωμένο κτήριο ιδιοκτησίας Μαριγώς Καναβατζόγλου και Παναγιώτη Μερμελέχου. Είναι το κτήριο στη βόρεια πλευρά της πλατείας 23ης Μαρτίου, ανάμεσα στο επιμελητήριο και την τράπεζα Alpha Bank.

3 - Τράπεζα Alpha Bank

Μετά το 1905 και μέχρι το 1920 μεταφέρθηκε στη δυτική γωνία Αριστομένους και Κολοκοτρώνη (σημερινή Τράπεζα Apha Bank). Συγκεκριμένα, στεγάστηκε «εις την ανώγειον οικίαν του Σύριου Ι. Στασινόπουλου», που βρισκόταν «παρά την Εθνικήν οδόν Καλαμών-Παραλίας» και συνόρευε ανατολικά με τη ρηθείσα οδό, δυτικά με εργαστήρια του ίδιου ιδιοκτήτη, «αρκτικά» (βόρεια) με οδό και γέφυρα Σταματελάκη και «μεσημβρινά» (νότια) με τη μεγάλη οικία του Κωνσταντίνου Στασινόπουλου (σημερινό ξενοδοχείο «Rex»)45. Το ενοίκιο ορίστηκε σε 180 δραχμές το μήνα.

5 - Κτήριο ΚΕΠ Δήμου Καλαμάτας (Ιστορικό Δημαρχείο)

Η ιστορία του κτηρίου στην οδό Αριστομένους 28 ξεκινάει το 1892-1893. Κατασκευάστηκε από τον Καλαματιανό μεγαλέμπορο Παναγιώτη Ψάλτη. Ο πρώτος όροφος ήταν οικία, όπου φιλοξενήθηκε το 1898 ο βασιλιάς Γεώργιος, ενώ στο ισόγειο στεγάζονταν αρχικά διάφορα γραφεία (γραφείο ΚΕΚ κ.ά.). Προπολεμικά περιήλθε στην Εθνική Τράπεζα, η οποία στεγάστηκε εκεί μέχρι το 1955, οπότε το αγόρασε το ελληνικό δημόσιο. Τότε στεγάστηκε η Οικονομική Εφορία (στον πρώτο όροφο) και το Δημόσιο Ταμείο (στο ισόγειο). Το 1966 το κτίριο περιήλθε στο Δήμο Καλαμάτας και στεγάζει το Δημαρχείο από το 1968 μέχρι το 2017.

6 - Δημαρχείο Καλαμάτας

Πρόκειται για ένα σύγχρονο κτήριο 10.000 τετραγωνικών μέτρων, στο οποίο συγκεντρώνονται όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας. Έχει τιμηθεί με το βραβείο «Οικόπολις 2017» του οργανισμού Ecocity, για το έργο «Βιοκλιματική ανακατασκευή παλαιού νοσοκομείου», που μετασκευάσθηκε σε νέο Δημαρχείο. Το κτήριο στέγαζε παλαιότερα το Νοσοκομείο της πόλης, είχε υποστεί όμως αρκετές καταστροφές από τους σεισμούς. Μετά την μετασκευή του, όλοι οι χώροι του διατίθιενται για την εξυπηρέτηση των δημοτικών υπηρεσιών και των δημοτών.